Czy po kodzie silnika można sprawdzić czy auto ma dpf ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • artur_o
    Classic
    • 2012
    • 23

Witam

Chłopaki czy moglibyscie mi wytłumaczyc łopatologicznie jak dostac sie dalej do tych funkcji które są na screenie w poscie macluke? Mam VCDS ale sie go cały czas uczę , przedtem miałem vag coma ale nie wnikałem az tak głeboko w program a teraz chciałbym jednak sie pobawic tym cudem i poprawic sobie dzwiek w aucie. Dostałem się tutaj i co dalej ? jak wejsc np do bitu 7 lub innych ?. Kilka rzeczy umiem sobie zrobic ale tego jeszcze nie ogarnołem.
  • conan
    Rider
    • 2011
    • 546

Witam. Jestem na etapie kupna skody octavi 2 przed liftingiem. Silnik 1.9 tdi BJB. Auto z roku 2005 z przebiegiem 95 tyś km, udokumentowane ( od znajomego).
    Auto jak dla mnie w dobrej cenie ale niewiem czy ma filtr cząstek stałych czy nie.
    Czytałem na forum że w bagażniku na wlepce szukać kodu 7GG lub 0GG ale z tej papierowej kartki nie można już za wiele odczytać.
    Czy po kodzie silnika (BJB) można to sprzwdzić ewentualnie po nr VIN ?
    Moja skodzinka o2
    Blacharstwo i lakiernictwo Autoklinika

Komentarz

• wicher12
      Ambiente
      • 2008
      • 193

Druga wlepa powinna być w książeczce serwisowej tej od przeglądów, ale po VIN-ie też ci powiedzą jak zadzwonisz do ASO.

Komentarz

• conan
        Rider
        • 2011
        • 546

no właśnie dzwoniłem i według nich jest filtr. No to chyba nic z zakupu auta nie będzie, znajomy nawet nie wie o czyms takim jak filtr cząstek stałych więc nie wiadomo ile tego płynu tam jest, a ja miesięcznie robie ok 200 kilometrów większość po mieście więc chyba szybko bym te autko zajechał ehh
        Moja skodzinka o2

Komentarz

• sesik
          RS
          • 2006
          • 2165

Zamieszczone przez conan
          no właśnie dzwoniłem i według nich jest filtr. No to chyba nic z zakupu auta nie będzie, znajomy nawet nie wie o czyms takim jak filtr cząstek stałych więc nie wiadomo ile tego płynu tam jest, a ja miesięcznie robie ok 200 kilometrów większość po mieście więc chyba szybko bym te autko zajechał ehh

I to jest zdrowe podejście do kupowania auta, gdzieś słyszałem, że dpf to zło to auta z dpfem nie kupie. Ja przez rok jeździłem z dpfem ~500 km tygodniowo tylko i wyłącznie po mieście i żadnych problemów z dpfem nie było, zawsze można go wyciąć i wyłączyć programowo i mieć święty spokój, ale lepiej się martwić na zapas i auta z dpfem omijać szerokim łukiem
          Best ET = 13.666
          Skrome 2.0 tdi ~280KM/500Nm
          PerfectService by DGW

http://allegro.pl/listing/user/listi...?us_id=1233872
          http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/1oson/

Komentarz

• xplo
            Ambiente
            • 2010
            • 221

Sprawdź w tej książce serwisowej na wlepie czy jest kod 7GG czy 0GG. Po drugie filtr tutaj jest suchy, nie uzupełnia się żadnego płynu. Po 3 jak wcześniej wspomniał kolega można go usunąć w cenie 1000 zł +. Z tego co wiem silnik BLS ma na 100 % DPF, BJB hmm powinien być bez, chyba, że niemiec uzbroił w niego autko.

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

W OII zadnych plynow nie bylo, przeciez tu od zawsze byl suchy DPF
              Spritmonitor.de

Komentarz

• conan
                Rider
                • 2011
                • 546

już sam niewiem co robić, czy pchać się w tego diesla czy nie , do przyszłego tygodnia mam czas żeby to przemyśleć.
                Auto było po kolizji, wymienione dwa przednie błotniki drzwi kierowcy i tylne lewe. Silnik na oko wygląda ok, przyspieszenie też w miare jest. Auto dla mnie w korzystnej cenie bo ok 28 tyś zł zrobione. Zawsze jeździłem benzyną i z dieslem nie wiele mam wspólnego i sie boje
                Moja skodzinka o2

Komentarz

• mike007007
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 119

Osobiście nie posiadam w BJB DPFu, miałem do czynienia jeszcze z dwiema octaviami z tym silnikiem i żadna nie miała DPF.

Komentarz

• tomikt
                    Rider
                    • 2007
                    • 391

a ja miesięcznie robie ok 200 kilometrów większość po mieście więc chyba szybko bym te autko zajechał ehh
                    to daje 2500 rocznie :!: :!: nie dla dizla

w zimie bedzie zawsze zimny - nawet elektryczna nagrzewnica nie da rady
                    ech...
                    TomikT

Komentarz

• bobolino
                      Rider
                      • 2010
                      • 392

Re: Czy po kodzie silnika można sprawdzić czy auto ma dpf ?

Zamieszczone przez conan
                      Witam. Jestem na etapie kupna skody octavi 2 przed liftingiem. Silnik 1.9 tdi BJB. Auto z roku 2005 z przebiegiem 95 tyś km, czy ma filtr cząstek stałych czy nie.
                      Nie ma DPF.

Nie ma za co ;-)

Komentarz

• conan
                        Rider
                        • 2011
                        • 546

Dziś będę miał książkę serwisową z tego auta to zobacze co tam jest na tej wlepce napisane.

To jak to jest z tym ogrzewaniem w zimie ? Bo teraz mam polo classic i corse C to w polo już po przejechaniu 1,5km robi się ciepło a w corsie to z 7km trzeba przejechać (termostat sprawny) a jak to jest z tym dieslem ?
                        Doradźcie Panowie czy kupić to autko ( bardzo mi się podoba, no i klima jest czego nie mam w polo i corsie i chyba nie musze dodawać jak mnie to wku.... w lato).
                        W wakacje często wyjeżdżamy więc tych kilometrów zawsze trochę nadrobię
                        Moja skodzinka o2

Komentarz

• Perfee
                          Ambiente
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 179

Conan, na bank to auto nie ma filtra DPF. Silnik BJB nie ma nawet chłodnicy spalin. Jak kupowałem auto w 2005 to DPF'a nie było jeszcze w żadnym silniku w Skodzie.

W zimie - jest zimno. Wskazówka zaczyna dygać po przejechaniu 6-8 km.
                          Perfee
                          149 KM / 313 Nm by Masters Tuning

Komentarz

• conan
                            Rider
                            • 2011
                            • 546

skserowałem wlepke z książki i tam też niema nigdzie takiego kodu jak 0GG czy 7GG
                            Jedyne kody jakie są to takie

Jedynie co to ten kod 0GZ: emissions concept EU 3 może coś mówić, emisja spalin EU3 która obowiązuje od 2000 roku czyli pewnie niema filtra, dobrze myśle ?
                            Moja skodzinka o2

Komentarz

• abstinent
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 4842
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

conan, dpf ma BLS a Ty masz BJB

jest jeszcze opcja że ktoś mógł dołożyć